Followers

29 September 2010

celoteh

Bismillah...

Hari ketiga kuliah untuk pengajian tahun 2011.Semalam,dalam rangka mengintai pelajar tahun satu Malaysia tiba-tiba saya ditarik oleh Dr.Omaima untuk membantu beliau menyelesaikan persoalan-persoalan pelajar baru.Semua soalan adalah soalan yang sama pernah saya tujukan pada senior saya tahun lepas.Kebanyakkan soalan berkaitan tentang dimana boleh dapatkan lab coat,buku teks,pesta buku bila dan banyak lagi. Alhamdulillah,jawapan saya sedikit sebanyak dapat selesaikan masalah adik-adik.

Saya bagai tidak percaya saya sekarang sudah berada tahun 2 perubatan. Lagi 5 tahun selesailah degree saya tetapi untuk menunggu lagi 5 tahun itu yang perit. Proses pembelajaran memang sakit. Kena bersengkang mata,menahan kehendak untuk bersenang-senang dan sebagainya. Tahun ini dukturah agak serius dengan kami. Sudah tiada senda gurau dalam lecture. Every week hendak buat test. Kata dukturah,result final exam last year kami sangat teruk. Mungkin betul kata dukturah.Kami memang tidak setanding pelajar Arab.Mereka kalau dapat jayyid jiddan pun menangis sebab tidak dapat mumtaz.

"malaysian doctors,please wake up and concentrate to my lecture. Don't sleep during lecture. Take tea or nescafe to make you alert" itulah ayat dukturah kalau ada antara kami yang tersengguk. Saya agak terkejut bilamana kami dipanggil doctors sedangkan kami masih lagi students.Rupa-rupanya,dukturah berpsycho dengan kami. Mereka mahu kami merasai tanggungjawab menjadi doctor dan mereka tidak mahu kami belajar sambil lewa.

Abah selalu pesan" Belajar selalu,biar dapat mumtaz. Jangan banyak online. Tidur biar tetap waktu." Kadang-kadang rasa macam tak mampu nak jadi doctor. Saya lihat kawan-kawan yang dapat mumtaz mereka memang fight for it.

thoracic vertebrae

 


No comments:

Post a Comment