Followers

04 April 2011

Hasil rumusan pembelajaran.


Bismillah

Dah lama rasa tak menaip entry. Lately rasa macam malas nak bercerita tetapi malam ini terlebih rajin nak menaip untuk mengaplikasikan ilmu yang dipelajari di fakulti. Boleh ke nak start cerita sekarang?

Boleh la kan sebab ni blog saya. Siapa lagi nak tolong updatekan entry kalau bukan diriku sendiri. Baru-baru ni dapat markah physio. 38/50. Sikit tak markah aku? Housemate semua dapat 40++. Sedih sebenarnya,yelah study sama-sama. Pulun exam pun sama-sama. At last,end up by different grade of results. Bersyukur jelah.

Alhamdulillah paper anatomy meletup sikit. Sikit je tak banyak mana 26/30. Sebenarnya paper2 exam medic Al-Azhar ni macam pelik sikit pemarkahannya. Satu-satu department ikut suka je nak bagi perberapa. Paper Histo lagilah,total mark hanya 6. Rasa nak gelak pun ada. Baca banyak-banyak tapi nak score dalam exam hanya 6 markah. Makin sikit markah,makin kena berhati-hati nak jawab exam. Tak pasal-pasal,lost markah di merata-rata tempat.

Tahun ini saya agak bersemangat sikit nak study. Malas tu masih ada jugak sisa-sisanya. Jadi makin cinta nak belajar especially kalau dapat doctor yang super duper best. Doctor physio yang best adalah Dr.Asyraf dan Dr.Basma. Dua-dua doctor ni adalah student Master. Hebat gila dorang ni. Dr.Asyraf score 98% dan Dr.Basma score 80++% dalam physio master exam. Dua-dua doctor ini adalah doctor Al-Azhar.Sorang mengajar Azhar banin dan sorang lagi Azhar banat. Siang-siang saya belajar formally dengan Dr.Basma dan malam hari belajar informally dengan Dr.Asyraf. Nak jadi excellent,kenalah menuntut dengan excellent doctor kan?. Diorang berdua ni comel sangat. Suka compete dalam master exam.

Belajar medic ini menarik kalau set mind belajar bukan untuk exam. Banyak sangat kena explore tentang badan kita. Branch yang paling menarik tahun ini adalah CENTRAL NERVOUS SYSTEM. Belajar ini sahaja pun dah membolehkan kita detect orang tu ada good cerebellum function dan boleh detect intelligent function dalam cerebral cortex. Pernah dengar tak chorea disease and ataxia ? Sepanjang buat research tentang penyakit ni,kebanyakannya orang barat je ade. Disease ni due to lesion some part dalam brain. Cause of lesion ni pelbagai. Saya tak belajar detail lagi . Cuma prediction awal saya maybe ada masalah arterial supply to the brain such cerebral haemorrhage or thrombosis.

Ade satu cerita Jepun ni tajuknya The Brain kalau tak silap. Dalam cerita ini,dia tunjukkan scan of the brain bila kita sedang recall memory.  Darah akan mengalir ke tempat memory part of the brain which is the hippocampus. Saya sedang nak relate dengan solat yang difardhukan ke atas orang Islam. Betapa agungnya dan besarnya hikmat solat ke atas orang Islam. Darah mengalir ke seluruh part of brain dan merangsang semuanya untuk berfungsi dengan baik. Orang yang solat malam ni mesti ada good functioning brain dan PANDAI.

Best tak belajar medic ? Itu baru tentang physiology,belum masuk biochemistry. Hari ini belajar mineral. Mineral ni ada dua jenis. Satu macromineral dan satu lagi micromineral. Dah jelaskan jenis macro kena ambil dalam kuantiti yang banyak dan micro adalah sebaliknya.

Part menarik saya nak cerita tentang CALCIUM. Tau tak calcium ni penting bukan setakat untuk kuatkan tulang je. Banyak sangat functionnya. Kalau disenaraikan fungsinya memang panjang jela entry aku ni. Tengok requirement pun dah cukup nak bagitau kita calcium ni penting. Orang dewasa perlukan 700mg/day dan kanak-kanak dalam 1000mg/day. Kalau minum HERBALIFE,dah sediakan hampir 100mg/serving. Kalau minum dua kali sehari darab jelah kan. Kalau kurang calcium jadi ape kat kita ? Korang pilih,nak Osteomalcia atau Ricket untuk bakal anak korang.

Siapa pernah masuk air dalam badan ? Taw tak sebab apa doctor masukkan air dalam badan melalui tube? Actually,air yang dimasukkan dalam badan tu not purely air kosong. Air tu dah dicampurkan dengan sedikit sodium chloride untuk hydrate kan badan kita. Minum air kosong sahaja tak mampu untuk hydrasikan tubuh badan. Badan perlukan sedikit sodium untuk retent air dalam tubuh. Oleh itu, saya rasa bertuahnya minum teamix HERBALIFE sebabnya badan saya tak mengalami dehydration dengan kehadiran sodium dalam teamix. Kulit saya makin sihat dan cantik dengan herbalife product.

PHENYLALANINE. Mesti tension dengan aku kan sebab banyak sangat term-term medic dalam entry kali ini. Benda alah ini bukan sebarangan benda. Ia adalah sejenis protein yang kita wajib gain dari dietary food. Badan tak boleh hasilkan protein ini. Kenapa protein ini penting ? kerana ianya adalah salah satu buiding block dalm penghasilan cell yang sihat dan ianya adalah precursor kepada protein tyrosine yang super duper penting untuk badan. Tyrosine ini adalah protein yang dihasilkan oleh tubuh. Bayangkan macam mana tyrosine nak ada kalau bapa dia tak ada (phenylalanine)?

Tyrosine ini penting untuk hasilkan thyroid hormone. Satu-satunya hormone penting yang regulate semua metabolism dan effect banyak benda dalam tubuh. Tyrosine juga regulate metabolism paling aku suka iaitu LIPOLYSIS (bakar lemak) melalui penghasilan catecholamines. Penting tak phenylalanine dalam diet kita.
Herbalife mention awal-awal lagi product dia ada phenylalanine.

Question “mana nak dapat semua benda ini ?”
My answer “ thru herbalife high protein diet which formula 1 shake and teamix”


So,korang semua jangan banyak tanya. Minum je herbalife kalau nak sihat tubuh badan luar dan dalaman.  Saya dah dapat 114 jenis nutrient setiap pagi. Anda tunggu apa lagi ?

 Siapa personal coach ni ? ok,sayalah tu. Jangan segan untuk bertanya apa-apa untuk membaiki kesihatan anda. Lose weight now and get healthy. Saya ikhlas berkongsi dengan anda. Sebarang pertanyaan boleh mesej saya di FB : Hidayah Yussof.

1 comment: