Followers

15 May 2011

Banyak mana USAHA

Bismillah...

Alhamdulillah,hari ini dan semalam saya dapat skype dengan family. Hampir dua ke tiga minggu saya tidak skype dengan family. Semuanya angkara saya online tak kena masa. Online time orang malaysia tidur,manalah boleh nak skype kan. Actually,saya sudah ketandusan idea untuk update entry dalam blog. Kadang-kadang rasa macam nak tutup je blog ni. Bukan ada readers pun. Tapi semalam selepas kena brainwash dengan senior Cairo University, tak jadi nak tutup blog ni. Ok hidayah,sila delete niat salah itu ..

Betullah orang kata,"kita kena selesaikan apa yang telah kita mulakan". Saya agak terpukul dengan kata-kata ini. Banyak orang selalu give up dan putus asa tengah jalan. Saya pun macam tu jugak kadang-kadang. Bila fikir balik kenapa kita nak give up too easily ? Lawan lah sikit lagi until usaha kita reach to maximum level. Allah tahu usaha kita.

Kadang-kadang kita tak tahu kemampuan kita setakat mana,sebab tu kena fight untuk tahu kemampuan kita. Trying to get the best bukan sekali aje. Kena banyak kali. Baru tahu kita ini macam mana. Percayalah, Allah tidak akan membebankan kita sesuatu yang kita tidak mampu. Seperti yang selalu kita lafazkan dalam Mathurat.

Ada satu analogi yang sangat menarik,dalam badan manusia ada sesuatu yang dipanggil IMMUNITY SYSTEM. Immunity ni kalau nak prove kan sangat effective dan kuat setelah kita masukkan antigen (benda asing.Dari situ,immunity badan kita yang macam baby ni learn something. Dia mula bekerja menghasilkan immunoglobulin sebagai storage untuk masa depan kalau-kalau antigen lain masuk dalam badan. Nak kata kat sini,badan kita pun mengalami proses pembelajaran apatah lagi kita manusia yang ada akal.

Normal la andai kita fail ke jatuh ke dalam usaha kita nak mencapai sesuatu. Tapi memang tidak normal orang  fail jatuh dan tak bangun2. Bila diingatkan kembali,dulu saya sering give up. Sejak dari sekolah menengah. Bila rasa takde keyakinan nak buat yang terbaik dalam exam, mesti nangis tak nak masuk dewan exam. Siap bagitahu abah mama,nak ulang masuk form 4 balik. Kelakar betul. Dulu, dalam minda saya muda-muda . Ada dua benda je saya pegang sama ada cemerlang atau tak yah jawab exam langsung.  Bila tak yah jawab exam, dapat ulang jawab exam semula setelah habis semua buku dibaca.

Di Darul Quran pun macam tu jugak,lepas khatam dalam bulan 2, terus telefon abah cakap nak keluar DQ dan tak nak jawab final exam. Time tu memang nekad nak berhenti  atas alasan dah khatam satu Quran dan kalau jawab exam pun mesti cincai je sebab bukan ingat sangat pun. Plus alasan ketiga,saya memang tak nak masuk uia.Apa kaitan UIA dengan DQ? Hah,dulu saya dapat tawaran DQ linked dengan UIA.

Kesian dekat abah nak layan anak perempuan dia yang banyak kerenah. Hidup nak senang je. Abah cakap selesaikan apa yang kamu dah mulakan. Abah selalu cakap,saya ni pelik dari orang. Yelah,mana ada orang ulang tahun form 4 dan mana ada orang berhenti belajar separuh jalan. Kalau ada pun yang berhenti sekalipun,mereka pasti berhenti pada awal pengajian dan tak sempat khatam semua.

Alhamdulillah,saya bertahan juga untuk dugaan-dugaan di atas. Tak jadi nak jadi pelik. Hopefully,tahun-tahun akan datang saya tak jadi macam tu dah. Antara hikmah yang terjadi atas saya menurut dua kejadian pelik ini,satu benda aje saya nampak... SAYA KENA BUAT PREPARATION DENGAN SEMPURNA SEBELUM JAWAB EXAM...

-study jugak walau sakit2 tangan dibuatnya-


Jom kita buka scope dengan lebih besar lagi. Manusia ini mudah give up bila dia sendiri tak mulakan diri untuk berUSAHA. Macam saya dulukala,form 4 memang tahun honenymoon, sibuk dengan aktiviti sana-sini.Lupa buku,bila dah masuk form 5 baru kelam kabut. Mula nak cari guru-guru ajar balik subject form 4. Kalau nak cakap pasal BERUSAHA , dalam hidup usaha bukan setakat dunia akademik malah lebih jauh lagi definisi usaha boleh digunapakai.

SAYA NAK BERJAYA = USAHA LAH
SAYA NAK JADI GREAT DOCTOR = USAHA LAH
SAYA NAK BERJAYA DALAM BISNES = USAHA LAH
SAYA NAK KERETA BMW = USAHA LAH
SAYA NAK BINA YAYASAN = USAHA LAH
SAYA NAK JADI SOLEHAH = USAHA LAH
SAYA NAK KAHWIN = lagi2 kena usaha ...erk

Semuanya word USAHA. Tak boleh lari kan dari usaha. 'Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka mengubah nasib mereka sendiri '. Dah lama dah janji Allah ini terbukti,lihat world order sekarang, US. Mereka maju sebab mereka berusaha. Mereka berusaha kerana mereka ada AIM. Kita ?

Setakat ini sahaja,perkongsian untuk kome semua..pegang satu prinsip ni dan fight.

             " MASA DEPAN SAYA ADALAH DITENTUKAN OLEH DIRI SAYA SENDIRI "


                                                           

09 May 2011

Syaitan jeles dengan manusia.

Bismillah....

Jalan menuju kejayaan penuh dengan liku kan? Rasa penat,otak letih, mood sway dan segala bagai cobaan lagilah dalam menuntut ilmu. Syaitan ni macam tak letih-letih menggoda kita supaya ikut dia. Mesti golongan syaitan ni jeles dengan manusia atas janji Allah seperti di bawah


 "Allah mengangkat orang-orang beriman dan BERILMU di kalangan kamu beberapa darjat "-al Mujadalah:11


Pastu syaitan balas balik dalam ayat 39-40 surahal Hijr

Iblis berkata "Ya Tuhanku,oleh sebab Kamu telah memutuskan aku sesat,pasti aku akan buat mereka memandang baik perkara maksiat di muka bumi dan pasti akan aku sesatkan mereka semua kecuali hambaMu yang IKHLAS "


Tengok,betapa dengkinya syaitan kepada kita. Apa peranan kita setelah mengetahui niat jahat syaitan ?
Macam nilah,andai korang dapat tahu ada perompak nak rompak rumah korang. Perompak tu siap bagitahu awal-awal lagi nak rompak rumah korang tapi perompak itu sembunyikan tarikh bila dia nak buat aktiviti tu, ape tindakan korang ?

Mesti korang pindah rumah siap-siap kan @ korang sembunyikan harta di tempat yang perompak tak boleh tahu @ korang upah polis jaga rumah korang 24/7 .

Analoginya macam contoh di atas. Kita dah tahu syaitan ada perancangan nak buat kita sesat.

"tak kira,macam mana sekalipun kita mesti sesatkan budak ni " kata syaitan

"Ya Allah,aku lemah untuk tepis dugaan syaitan tapi aku tahu Engkau mesti tidak biarkan aku sesatkan" keyakinan yang tinggi bahawa Allah tak akan tolak doa hambanya.

"padan muka ko syaitan. Aku ada Allah dan aku ada panduan dari Quran dan Sunnah"

Subhanallah,segala kunci kejayaan ada semuanya dalam Al-Quran tinggal kita sahaja nak reveal semua itu. Malah syaitan sendiri tolong reveal kan bahawa dia tak mampu nak sesatkan orang yang IKHLAS. Nak atau tidak kita mesti ikhlaskan diri dalam setiap tindakan yang kita buat.

Ok,jom muhasabah diri. Ikhlaskan niat dan buat perubahan untuk diri sendiri. Jumpa anda di mercu kejayaan.

26 April 2011

Septum Pellucidum

Bismillah

Apa agaknya nak share hari ini ? Hari ini hari kuliah. 4 hari yang lepas adalah cuti Al-Azhar bagi. Tapi idea aku nak datang time hari kuliah jugak. Sebab tu menaip entry hari ini. Kalau ikut hati nak cerita pasal SQ dan kaitannya dengan IQ and EQ. Memandangkan Ummu Habibah dah menaip entry pasal seminar yang kami hadiri tempoh hari. Jadi,diriku terus dilanda tidak rajin untuk taip pasal tuh. Boleh baca kat belog dia ok.

But,aku rasa nak topup sikit-sikit mengenai seminar tempoh hari.

Firstly,aku berasa takjub dengan satu ayat Allah yang berbunyi.

" Dan Dia (Allah) mengajarkan kepada Adam nama-nama (benda-benda) seluruhnya, kemudian mengemukakannya kepada para malaikat.Lalu Allah berfirman: Sebutkanlah kepada-Ku nama benda-benda itu jika kamu orang-orang yang benar ! "Surah Al-Baqarah.


Boleh teruskan tengok tafsir dari ayat 31-33.
Ayat di atas menceritakan bahawa segala ilmu yang ada dimukabumi ini milik Allah dan Allah mengajarkan kepada Adam. Menurut Dr Muhammad Jantan,ilmu Allah sudah sedia ada dalam otak setiap anak adam. Cuma Allah sahaja memiliki kunci untuk membuka pintu rahsia segala ilmu di muka bumi ini. Sebab itu,kita mesti berdoa supaya Allah hilangkan hijab ilmu ini dengan menuntut ilmu dari guru. Kerana pada diri guru itu terdapat cahaya dan keberkatan.

Bila difikirkan bagaimana boleh wujudnya budak pintar seperti Adi Putra yang boleh menyelesaikan Matematik tahap universiti dengan mudah sedangkan dia tidak pernah belajar sebelum itu. Ayat ini cukup untuk menerangkan kehebatan Allah. Menuntut ilmu dengan guru menyebabkan berlakunya resonance dalam otak yang mana mengikut kaedah fizik ianya akan menghasilkan gelombang.

Untuk senang faham,saya akan bagi contoh. Dalam sebuah bilik yang gelap lengkap dengan lampu dan aliran elektrik. Hanya tunggu seseorang untuk memetik suis bagi menjadikan bilik itu cerah. Same goes to our brain. Allah dah lengkapkan ilmu dalam otak ,tinggal nak petik suis minda sahaja. Hanya suis minda yang positif sahaja yang mampu mengerakkan bio elektrik dalam badan.

Ok,sekarang semua faham kan yang kita dilahirkan bijak pandai cuma SQ sahaja yang membezakan tahap IQ kita. Tubuh manusia ini adalah satu keajaiban rangkuman cip kecerdasan yang diciptakan Allah bertepatan dengan ayat Allah

" Sesungguhnya manusia itu diciptakan dalam sebaik-baik kejadian (sehebat-hebat kejadian)"                  Surah At-Tin ayat 4


Menurut pakar ginekologi,ketika bayi sudah cukup waktu untuk dilahirkan,kedudukan bayi berada dlm posisi sujud.Apabila scanning dilakukan,terdapat cahaya di bahagian otak.Dalam posisi ini,darah mengalir ke bahagian Septum Pellucidum (Joy centre).  Nak tahu ayat berkaitan septum pellucidum,sila baca belog Ummu Habibah. Joy centre ini berkaitan rapat dengan SQ.

Itu aje nak kongsi. Cuma ada satu doa yang buat saya fikir panjang satu masa dahulu dan sekarang saya sudah temui jawapannya Doa itu selalu meniti di bibir Prof Razali.

" YA Allah, bukakanlah kunci pintu rahsia segala ilmu-Mu "


Dulu,saya selalu terfikir kenapa prof suka sebut ayat kunci. Sekarang bila difikir-fikirkan memang Allah kunci segala ilmu dan kunci itu dibuka bila kita menuntut dengan guru.

NB : SQ berkaitan dengan hubungan manusia dengan TuhanNya
..........................................................

Saya terpaksa stop taip entry sebab ada orang nak timbang berat..Siapa nak tahu inner scan badan boleh pm saya. Available untuk mereka yang berada di Mesir sahaja.


19 April 2011

Murabbi Cinta

Bismillah....

Mukadimah Murabbi Cinta membuatkan hatiku menangis. Allah, inilah yang ku cari untuk membasahkan hati yang saban hari kering bersama keringnya musim panas yang sudah menjelma. Air mata tidak mampu lagi mengalir saat bacaan doa dilafazkan. Hatiku perlu kepada sesuatu yang membuatkanku berfikir betapa bersyukurnya aku menjadi seorang muslim dan mukmin.

  " Allah mahu manusia mengingati-Nya sebagai Tuhan yang Maha Kaya dengan cinta. Kayanya cinta itu hingga Allah lebih suka mengampunkan dosa si hamba berbanding menghukumnya. Alangkah tidak meminta ampun pun diampunkan dosa pada WUDUK, SEDEKAH serta SENYUM indah di wajah saudara, apatah lagi ahli dosa yang mendatangi-Nya dengan taubat dan istighfar "


Tuhanku Maha Penyayang ,
Ampuankanlah dosaku saatku senang mahupun susah.
saatku mengingatimu mahupun saatku lalai.

Ya Allah,ketuklah pintu hatiku setiap masa agar diriku jauh dari lalai.

Manusia mudah leka dan lalai. Itulah sifat yang ada pada diriku selaku hamba yang tidak tahu mensyukuri nikmat. ----

Saudaraku sekalian,
  Entry di atas adalah sekadar perkongsian. Hanya seperenggan ayat sahaja sudah membuatkan hatiku menangis  terharu. Inilah hakikatnya betapa Allah mencintai setiap dari hambanya. Bersyukurlah kerana Allah sayang dekat kita semua.

   " Katakanlah (wahai Muhammad) 'wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri [dengan perbuatan maksiat] janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah.kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa. Sesungguhnya Dialah jua yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani " -Al-Zumar : 53

  " Allah sayang hidayah..Allah sayang aku "


Ayat psiko pemujuk hati saat diri serabut dengan pelbagai perkara. Tak tahu nak cakap macam mana,rasa lega lepas habis baca mukadimah sahaja belum masuk isi kandungan lagi.

Pernah tak rasa macam lost sesuatu saat korang pulun study ? Pernah tak rasa bosan study banyak-banyak ?
Itu yang aku rasa semalam ( semalam kemuncaknya ). Tengah-tengah study histo sebab esok nak kena soal, tiba-tiba hati jadi mengah. Jadi serabut otak sebab esok doctor paling garang nak soal subject tersebut. Kesimpulannya aku study kerana takut doctor. Terpesong jauh niat study aku semalam.

Tanpa lintasan niat di hati,tanganku terus mencapai buku Murabbi Cinta untuk rehatkan minda. Buku itu sudah berkali-kaliku baca tetapi tak pernah hatiku tersentuh dengan ayat di atas. Semalam, ayat itu telah membuatkanku terharu seterusnya telah membakar semangat study.

Terharu tak andai kekasih hati korang lafazkan rasa cinta dan sanggup menerima baik buruk malah mengampunkan segala kesalahan yang pernah korang lakukan sebelum tu ? Macam tulah aku rasa bila Allah ampunkan aku, Allah sayang aku, Allah dekat denganku. Naik tak semangat lepas tu ? Mestilah naik kan.

Menjadi satu masalah bila rasa diri tidak berdosa walaupun kita tak buat dosa terang-terangan atau dosa yang jelas. Anggaplah diri kita sentiasa berdosa supaya kita sentiasa rasa ingin diampunkan, ingin diperhatikan oleh Allah.

Sekian sahaja sharing hari ini,mana yang baik jadikan pedoman yang buruk buanglah jauh2.

adik-adik


piala baling selipar


16 April 2011

Oh my doctors !

Bismillah...

Andai kalian diberi pilihan memilih pasangan,mana yang akan kalian pilih ? Dwarfism, Cretinism dan Infantilism.
Cepat pilih. Haha,ini adalah soalan tricky doctor Asyraf. Apa yang korang rasa aku bakal pilih?

     " what will u choose? "


    " i will choose DWARFISM "

Dalam hati menangis je minta jauh dari apa yang aku cakap kat doctor. Nauzubillah. Doctor sengih je dengar pilihan anak-anak muridnya. Dalam banyak-banyak anak murid dia,ada jugak yang pilih CRETINISM.
Doctor pun terangkan.

    " Dwarfism people,they are short but very intelligent while Cretinism people are short, idiot and sterile "

Alhamdulillah,aku tak salah pilih. Tapi andai diberi pilihan antara dwarfism dengan manusia normal. Aku pilih manusia normal la kan biarpun tak intelligent macam orang-orang dwarfism. Cretinism ni pula sebaliknya plus mandul. Same goes to the infantilism.

Nama-nama disorder kat atas ni semua berkaitan dengan masalah hormon. So,mereka yang sihat diluar sana,kena banyak bersyukur kita dilahirkan sihat dan membesat dengan sihat.
Pelihara nikmat hormon yang stabil ini dengan elok.
.......................................................

Seterusnya nak cerita pasal doctor pilih kasih.

Ada seorang doctor lab biochem ni. Beliau seorang doctor yang sangat tegas. Masuk lambat lab kena marah. Tak pakai lab coat pun kena marah. Bisik dengan kawan pun nak marah. Segala bagai lah nak marah. Ambil attendance pun nak kena tunjuk ID card. Leceh tak !

Leceh sangat-sangat nak tanda kehadiran perlu ID card padahal orang yang datang kelas haritu duk depan mata dia aje.

One day,aku tak bawak ID card during lab session. Mana tah id card aku sejak revolusi Mesir tempoh hari. Aku pun terkedek-kedek datang dekat beliau,cakap pelan-pelan ala-ala lembut lagi ayu.


     " Dr, i dont know where i put my id card. Maybe i lost it somewhere. Next class i'll tell u the same thing "


    " It's okay. What's ur name ? "


    " Siti Nur Hidayah "


    " Could u please help me trace ur friends that travelled back to malaysia forever "


    " oh,sure"

Aku pun tolong lah beliau potong nama kawan-kawan aku yang dah berhenti separuh jalan ambil medik ni.
Doctor tu senyum je sepanjang aku duk tolong dia. Bila aku balik tempat aku,kawan-kawan semua pakat tanya.


    " kak dayah tak bawak kad kan ? macam mana kak dayah buat sampai doctor tak marah sikit pun "


    " akak baca doa pengasih "

Ceh, aku bohong je. Tapi aku tak bohong budak-budak ni,aku explain balik kat mereka. Aku pun buntu kenapa doctor tak marah kat aku. Cuma satu je kesimpulan yang aku boleh buat,aku ni suka berdempek kat doktor ni,suka tanya macam-macam. Jadi doctor tu macam sayang kat aku..Perasan kan ?

Satu je keburukan baik dengan doctor,adalah aku tak boleh escape kelas. Susah kot. Nati kang dia tanya macam-macam. Time tu tak kan aku nak berbohong. Pernah satu hari tu,aku minta dia ajarkan aku guna device untuk urine test. Elok je lepas dia ajar aku,dia pun suruh.


    " U,stay here and help all of your friends. "


   " Are sure doctor ? they all about 42. How can i do it alone ? "

Ada je nak suruh aku buat..
..........................................................

Korang rasa gigi taring yang aku bela sejak kecil ni huduh ke ?

Sedih tak bila time korang jumpa doctor untuk explaination,tiba-tiba doctor tu menyelit tegur suruh pakai braces. Terus down semangat aku. Elok 10 soalan aku nak tanya,last-last 2 je sampat aku tanya. Selebihnya aku simpan jawab sendiri. Melampaunye cerita aku ni.

Dah lama aku nak pakai braces cuma tak ada kesempatan.Plus kena Q panjang kalau nak pakai braces murah. Aku kan anak tentera so dapat murah la. Bila dah dapat turn,doctor malaysia pulak sarankan aku pakai di mesir sebab aku duk mesir lagi lama dari malaysia.

Sepanjang aku belajar di Mesir ini,sudah 3 orang doctor tegur gigi aku. Ada seorang doctor ni tegur betul-betul time aku tengah nak oral exam. Frust betul. Lagi frust sebab aku ingat dia tanya histology of teeth atau something tentang gigi. Rupa-rupanya dia nak cakap pasal gigi aku.

      " u must wear braces for your future "

Okei,sekarang aku paham aku memang kena pakai braces. Macam mana rupaku tanpa gigi taring ? Nantikan new hidayah.





04 April 2011

Hasil rumusan pembelajaran.


Bismillah

Dah lama rasa tak menaip entry. Lately rasa macam malas nak bercerita tetapi malam ini terlebih rajin nak menaip untuk mengaplikasikan ilmu yang dipelajari di fakulti. Boleh ke nak start cerita sekarang?

Boleh la kan sebab ni blog saya. Siapa lagi nak tolong updatekan entry kalau bukan diriku sendiri. Baru-baru ni dapat markah physio. 38/50. Sikit tak markah aku? Housemate semua dapat 40++. Sedih sebenarnya,yelah study sama-sama. Pulun exam pun sama-sama. At last,end up by different grade of results. Bersyukur jelah.

Alhamdulillah paper anatomy meletup sikit. Sikit je tak banyak mana 26/30. Sebenarnya paper2 exam medic Al-Azhar ni macam pelik sikit pemarkahannya. Satu-satu department ikut suka je nak bagi perberapa. Paper Histo lagilah,total mark hanya 6. Rasa nak gelak pun ada. Baca banyak-banyak tapi nak score dalam exam hanya 6 markah. Makin sikit markah,makin kena berhati-hati nak jawab exam. Tak pasal-pasal,lost markah di merata-rata tempat.

Tahun ini saya agak bersemangat sikit nak study. Malas tu masih ada jugak sisa-sisanya. Jadi makin cinta nak belajar especially kalau dapat doctor yang super duper best. Doctor physio yang best adalah Dr.Asyraf dan Dr.Basma. Dua-dua doctor ni adalah student Master. Hebat gila dorang ni. Dr.Asyraf score 98% dan Dr.Basma score 80++% dalam physio master exam. Dua-dua doctor ini adalah doctor Al-Azhar.Sorang mengajar Azhar banin dan sorang lagi Azhar banat. Siang-siang saya belajar formally dengan Dr.Basma dan malam hari belajar informally dengan Dr.Asyraf. Nak jadi excellent,kenalah menuntut dengan excellent doctor kan?. Diorang berdua ni comel sangat. Suka compete dalam master exam.

Belajar medic ini menarik kalau set mind belajar bukan untuk exam. Banyak sangat kena explore tentang badan kita. Branch yang paling menarik tahun ini adalah CENTRAL NERVOUS SYSTEM. Belajar ini sahaja pun dah membolehkan kita detect orang tu ada good cerebellum function dan boleh detect intelligent function dalam cerebral cortex. Pernah dengar tak chorea disease and ataxia ? Sepanjang buat research tentang penyakit ni,kebanyakannya orang barat je ade. Disease ni due to lesion some part dalam brain. Cause of lesion ni pelbagai. Saya tak belajar detail lagi . Cuma prediction awal saya maybe ada masalah arterial supply to the brain such cerebral haemorrhage or thrombosis.

Ade satu cerita Jepun ni tajuknya The Brain kalau tak silap. Dalam cerita ini,dia tunjukkan scan of the brain bila kita sedang recall memory.  Darah akan mengalir ke tempat memory part of the brain which is the hippocampus. Saya sedang nak relate dengan solat yang difardhukan ke atas orang Islam. Betapa agungnya dan besarnya hikmat solat ke atas orang Islam. Darah mengalir ke seluruh part of brain dan merangsang semuanya untuk berfungsi dengan baik. Orang yang solat malam ni mesti ada good functioning brain dan PANDAI.

Best tak belajar medic ? Itu baru tentang physiology,belum masuk biochemistry. Hari ini belajar mineral. Mineral ni ada dua jenis. Satu macromineral dan satu lagi micromineral. Dah jelaskan jenis macro kena ambil dalam kuantiti yang banyak dan micro adalah sebaliknya.

Part menarik saya nak cerita tentang CALCIUM. Tau tak calcium ni penting bukan setakat untuk kuatkan tulang je. Banyak sangat functionnya. Kalau disenaraikan fungsinya memang panjang jela entry aku ni. Tengok requirement pun dah cukup nak bagitau kita calcium ni penting. Orang dewasa perlukan 700mg/day dan kanak-kanak dalam 1000mg/day. Kalau minum HERBALIFE,dah sediakan hampir 100mg/serving. Kalau minum dua kali sehari darab jelah kan. Kalau kurang calcium jadi ape kat kita ? Korang pilih,nak Osteomalcia atau Ricket untuk bakal anak korang.

Siapa pernah masuk air dalam badan ? Taw tak sebab apa doctor masukkan air dalam badan melalui tube? Actually,air yang dimasukkan dalam badan tu not purely air kosong. Air tu dah dicampurkan dengan sedikit sodium chloride untuk hydrate kan badan kita. Minum air kosong sahaja tak mampu untuk hydrasikan tubuh badan. Badan perlukan sedikit sodium untuk retent air dalam tubuh. Oleh itu, saya rasa bertuahnya minum teamix HERBALIFE sebabnya badan saya tak mengalami dehydration dengan kehadiran sodium dalam teamix. Kulit saya makin sihat dan cantik dengan herbalife product.

PHENYLALANINE. Mesti tension dengan aku kan sebab banyak sangat term-term medic dalam entry kali ini. Benda alah ini bukan sebarangan benda. Ia adalah sejenis protein yang kita wajib gain dari dietary food. Badan tak boleh hasilkan protein ini. Kenapa protein ini penting ? kerana ianya adalah salah satu buiding block dalm penghasilan cell yang sihat dan ianya adalah precursor kepada protein tyrosine yang super duper penting untuk badan. Tyrosine ini adalah protein yang dihasilkan oleh tubuh. Bayangkan macam mana tyrosine nak ada kalau bapa dia tak ada (phenylalanine)?

Tyrosine ini penting untuk hasilkan thyroid hormone. Satu-satunya hormone penting yang regulate semua metabolism dan effect banyak benda dalam tubuh. Tyrosine juga regulate metabolism paling aku suka iaitu LIPOLYSIS (bakar lemak) melalui penghasilan catecholamines. Penting tak phenylalanine dalam diet kita.
Herbalife mention awal-awal lagi product dia ada phenylalanine.

Question “mana nak dapat semua benda ini ?”
My answer “ thru herbalife high protein diet which formula 1 shake and teamix”


So,korang semua jangan banyak tanya. Minum je herbalife kalau nak sihat tubuh badan luar dan dalaman.  Saya dah dapat 114 jenis nutrient setiap pagi. Anda tunggu apa lagi ?

 Siapa personal coach ni ? ok,sayalah tu. Jangan segan untuk bertanya apa-apa untuk membaiki kesihatan anda. Lose weight now and get healthy. Saya ikhlas berkongsi dengan anda. Sebarang pertanyaan boleh mesej saya di FB : Hidayah Yussof.

18 March 2011

Malam itu

Bismillah.

Masih teringat malam kami spend masa sama-sama. Semua berkumpul cuma angah seorang sahaja tiada. Alhamdulillah rezeki saya dan kakak bulan ni murah sikit. Kami berpakat nak belanja satu family makan western food kat kapal Cruise di Kampung Baru. Seronok tak, dapat belanja parents dengan duit hasil titik peluh kita?
Wowwie,kakak saya dapat bonus lebih bulan ni manakala saya earn extra money from bisnes herbalife. Tambah tolak kami dapat lah keluarkan seorang sedikit belanja satu family.

bulan ni birthday mama dan abah.Ni kek suprise untuk mereka

takde la cruise mana pun tapi serius cantik restoran ni


masak dalam kapal


kakak dan adik saya yang kelaparan


abah yang sedang makan fish grill


mama yang suka bagi jelingan tajam


muka kenyang sampai tak larat senyum

Bahagia sebab boleh belanja abah n mama. Rasa macam dah kerja. Kakak dah mula bagi duit poket kat mama dan abah. Abah saya malu alah Last-last mama kebas dua-dua sampul duit. Balik kali ni,Mama asyik bising je tanya. "Kamu bila nak bagi duit poket kat mama ?". Haduh,bisnes baru nak hidup mama dah nak duit poket. Mama,dayah janji sebaik sahaja dayah dapat income direct dari Herbalife Company, dayah bagi duit poket kat Mama.

Ya Allah,permudahkan langkahku untuk ke Extravaganza tahun akan datang. Extravaganza tahun ini di Bangkok pada bulan 5. Bulan 5 juga kubakal menduduki final exam. Papehal pun,study no 1. Bisnes hanya cuti panjang. 

Siapa nak jadi macam saya,earn income RM3k dalam sebulan plus boleh belanja parents lagi ??

Hanya yang serius sahaja saya nak tolong ..



Untuk Awak Seorang Sahaja.


Bismillah.

Awak,terima kasih sebab sayang saya sepenuh hati awak. Saya gembira dengan pertemuan kita yang sebentar cuma. Saya sentiasa doakan awak berjaya dalam segala bidang yang awak ceburi. Saya tahu,awak 
minat sangat-sangat taekwondo. Saya sokong awak dari belakang ye. Saya tidak dapat hadir setiap tournament yang awak ikut. Tapi saya yakin awak pasti menang.

Allah itu Maha Hebat kan. Waktu kita zaman sekolah,mana ada kita rapat macam ni. Lepas sekolah jadi close gila. Saya pun hairan macam mana kita boleh jadi serapat ini. Teman-teman saya yang lain agak kehairanan dengan hubungan kita.  Awak tahu tak,saya suka naik kereta dengan awak sebabnya cool gila awak bawak. Siap boleh main pecut2. First time saya naik kereta dengan awak waktu kita form 5,time tu saya agak ragu-ragu dengan pemanduan awak. Tapi sekarang saya tahu,awak pemandu kurang hemat sikit je. Jujur tak saya ?

Haha. Kakak saya bawak kereta pun tak macam awak yang cool. Awak,jaga keselamatan di jalan raya k. Drive slow-slow. Jangan suka potong-potong kereta orang okei. Awak,saya nak minta maaf sebab tak ingat saya pernah choose kan baju untuk awak. Yelah, dah setahun lebih kot baju tu. Mane nak ingat. Terima kasih taw sebab luangkan masa dengan saya,belanja saya makan dan ambil saya dekat KTM. Lain kali saya choose kan lagi baju untuk awak. Nanti saya balik lagi,saya belikan jubah untuk awak k. Saya pakai jubah,awak pakai jubah jugak. Fair and square la  kan

ini awak kak shimah !!

.
Awak ingat tak kita borak-borak kat dataran Nilai ? Saya dah tak ingat apa isi yang saya cakap. Banyak sangat cakap sampai lupa. Awak suka mendengar kan segala macam cerita saya. Saya cerita merapu aje malam tu. Yang baik awak simpan la ye jadi panduan,yang buruk awak tohok jauh-jauh.

ini saya yang banyak cakap

Satu lagi,saya minta maaf sangat dekat awak sebab lupa nak bagitahu saya sudah berangkat pulang ke Mesir. Saya kalut sangat. Dapat tahu kena balik pun lasi minute. Hari Ahad ada training kt Times Square dan hari Isnin terus kena siap packing balik Mesir. Ramai jugak kawan-kawan saya yang tak tahu bukan awak sorang k.

Thanks .

Hidayah
Bumi Anbiya’

Mesir Kini

Bismillah

Hari ini hari ketiga aku menjejakkan kaki dibumi Mesir setelah pulang dari Malaysia secara mengejut. Banyak perbezaan dah  kat bumi Mesir ni. Dulu,banyak sangat sampah sarap. Sekarang ni dah kurang dan bertambah bersih. Pokok-pokok semua sudah dicat mengikut warna bendera mereka. Merah,hitam dan putih.

Setiap pokok pula dilekatkan bakul sampah kecil,siap tulis Arjuuuukum. Memang serius mereka nak bangunkan negara mereka kembali setelah terkongkong bawah pemerintahan Husni Mubarak selama 30 tahun. Alhamdulillah,takdelah inflasi sangat sejak balik Mesir ni. Mula-mula dulu ingat bakal berlaku inflasi yang tinggi. Rupanya harga masih sama. To'miyah tetap dengan harga segenih rubu'.

Saya sempat ke kuliah pada hari kedua sesi pengajian. Sebaik melangkah sahaja kaki ke tangga kuliah,saya tertangkap perkataan Tholibat Ikhwan El-Muslimin. Terberhenti langkah ke kelas. Rupanya banner tu ucap tahniah kepada siswi Al-Azhar yang terlibat dengan peristiwa 25 Januari.


Tiba sahaja waktu rehat,riuh dengar ucapan dan sorakan pelajar berdekatan dengan fakulti kejuruteraan. Mereka menyeru untuk bersemangat perbetulkan perlembagaan negara. Hebatkan mereka. Suara siswa-siswi untuk baiki perlembagaan. Hari Sabtu ini,mereka akan keluar betul perlembagaan.So,kami kena berkurung dalam rumah lah. Ditakuti terjadi apa-apa.

Yang menarik setelah kembali ke bumi Mesir ialah kami bakal dapat cuti 2hari seminggu. Selama ini,kelas kami 6hari seminggu. Seronokkan? Tapi yang sedihnya,waktu rehat kami dipendekkan dari sejam kepada setengah jam sahaja. Balik dahulu dalam pukul 4 ptg sudah berganjak kepada 4.30 ptg. Tepu otakku dengan ilmu.



Akhir sekali,saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada rakyat negeri selangor sebab kami guna duit kamu semua untuk kembali ke Mesir. Selain itu,terima kasih juga kepada Menteri Besar Selangor dan YB Dr.Halimah sebab sediakan kemudahan balik ke Mesir dan sediakan program SPIES. Seronok betul program tu. Okei semua,pastikan korang undi betul time pilihanraya ni. Jadilah suara yang bersuara dengan lantang jangan bersuara dengan perlahan. Tiru macam M****.